Sanayi devrimini kaçırmış olmamız yüzyıllardır devam eden devletin çekirdeğinin işleyişinin de bozulmasını beraberinde getirmiştir. Bu cümleden bile bilim döngüsünün ülkeler için ne kadar önemli olduğu, hatta belki en önemli olduğu rahatça anlaşılabilir.
Devlet İstatistik Enstitüsü “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri 2005 Kullanım Araştırması Sonuçları” diye bir değerlendirme yapmış geçtiğimiz günlerde.
Bu arada hanehalkı bireylerinin yüzde 66.84’ü mesaj gönderme/alma, yüzde 43.58’i oyun oynamak, resim/müzik indirmek, yüzde 55.77’si gazete, dergi okumak/haber indirmek, yüzde 30.71’i eğitim ile ilgili konularda bilgi aramak, yüzde 40.39’u chat sitelerini kullanmak için internet kullanıyor.
Başta şunu belirteyim, böyle yüzde oranları nasıl oluyor onu hiç anlamış değilim ben. Ama anlamış gibi yapıp sonucu değerlendirmeye çalışalım.
Anlaşılan TT'nin mp3 sitelerine çıkışları kapatmasından dolayı interneti kulanan bir kesim bir daha bilgisayarlarının başına oturmayacak. Bu tesbitte (!) 30,71 oranının (Eğitim vs) haricinde insanlarımızın interneti Bulvar gazeteleri mantığıyla kullandığı ne yazık ki aşikar.
Kullanım amacının dışına taşsa da yaklaşık 1 milyon dolar gelir getiren ve şu an ODTÜ bünyesinde bulunan Türkiye'nin alan ad tescil merkezinin .tr uzantısının tescili için Telekomünikasyon Kurumu ile saç saça baş başa rekabet (!) ediyor olması bu alanda Türkiye'e büyük bir potansiyelin olduğunu açıkça gözler önüne seriyor. Buna karşın sahip olduğumuz "potansiyellerin" tabiri caizse enerjisini bize zarar vererek kinetiğe dönüşmesinin ülkenin başına neler açtığı da gayet göz önünde.
Peki ya dünyada?
Türkiye ile dünyayı internet kullanım amacı bakımından karşılaştırırsak elde edeceğimiz sonuçlar Türkiye'de "kaliteli içerik" eksikliğinin bulunduğunu rahatlıkla görürüz. "kaliteli içerik kıtlığı" sadece internet için değil müzikten, basın yayına onlarca konu başlığının altında bir çukur gibi duruyor. İnternet'teki bozukluk sanırım aslında insanların hayatlarındaki içerik sıkıntısının sadece bir dışa vurumu. Onca insanın hayat düzenini değiştiremezsiniz elbette. Ancak eğer toplumda bir bilinç oluşursa bu bilinç ile herkes kendi seviyesini yükseltmek için uğraşacaktır. İşte bu kaliteyi, güzelliği internet ortamında yaymak cok daha kolay. Burada internetin gücü tekrar ortaya çıkıyor.
Bilgi Güçtür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder